keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Savirakennustekniikoiden koerakennus

Koerakennus sijaitsee Rasekon Mynämäen toimipisteellä.  Rakennuksen avulla harjoitellaan erilaisia savirakentamisen tekniikoita ja sen on suunnitellut Teuvo Ranki.

Rakennus on kooltaan varsin pieni, mutta se on skaalattavissa mittakaavaa muuttamalla vaikka kesämökkikokoon tai isommaksikin rakennukseksi. Kysymys onkin lähinnä siitä, kuinka paljon seiniä jatkettaisiin sivusuuntaan ja ylös, rakennustekniikka ja rakennetekniikat sinällään pysyisivät samoina. Tutuksi on tullut myös sähköjen ja kojerasioiden asennus liukuvalutekniikalla toteutettuun seinään.

Alunperin koerakennus oli tarkoitus tehdä kevään ja kesän aikana, jotka ovatkin savitekniikoilla ulkorakentamiseen järkevin ajankohta Suomen olosuhteissa, mutta korona aiheutti tuolloin väliaikaisen etäopiskeluvaiheen ja rakennusta ei päästy silloin toteuttamaan.

Pölkkysavitekniikkaa ikkunaseinällä ja oikealla puolella liukuvalua hake-savimassalla. Välikatto näkyy kuvassa hieman heikosti, mutta se on toteutettu kevytsavirullien avulla ja toiseen osuuteen toteutetaan liukuvalu. Ikkunan yläpuolella olevilla kiiloilla mahdollistetaan seinän laskeutuminen tasaisesti kuivumisen aikana. Seiniin tulee rappaus, josta syystä pölkkysaviseinä on jätetty suht rouheaksi tartunnan varmistamiseksi.

 

Elokuussa päätettiin rakentamista kuitenkin jatkaa vaikka tiedossa oli, että rakenteet eivät välttämättä ehdi kuivua täysin ennen talven tuloa. Rakennuksen pääfunktio on kuitenkin toimia harjoittelurakennuksena, joten tärkeämmäksi nähtiiin mahdollisuus päästä harjoittelemaan käytännön savirakentamista eri tekniikoilla.

Rakennus on edennyt välikattovaiheeseen ja työtä jatketaan syksyllä vielä jonkun aikaa. Alimmat seinän osat ovat kuivuneet hake-saviseinän osalta, mutta osa seinistä jäänee osittain kosteaksi pakkasten tullessa. Tulee olemaan opettavaista nähdä, millainen vaikutus pakkasilla tulee olemaan niihin rakenteen osiin jotka eivät siihen mennessä ole vielä ehtineet kuivumaan. Se ei ollut alkuperäinen tarkoitus, mutta kevään etäopetusvaiheen vuoksi tämä oli nyt harkittu valinta.

Välikatto on toteutettu kuvassa näkyvin kevytsavirullin, jotka tukeutuvat päistään välikaton palkkeihin. Rullat muurataan kiinni toisiinsa savilaastilla sekä tiivistetään rakenteisiin. Tämän jälkeen kattoon tehdään vielä rappaus, samoin kuin seiniin. Toisella puolella koerakennusta välipohjarakenne toteutetaan vaakasuorana liukuvaluna kevytsavimassalla.


 

 


Suosituimmat postaukset: